2012-05-25 KALÓRIA-KALÓRIA-KALÓRIA. 
Ami igazából már nem is kcal, hanem joule. A kalória bűvöletében élünk-élnek sokan. A napi kalóriaszükséglet. Kalóriaszámláló program a netről,

kalóriatáblázat a hűtőn, aztán a fejben, kalóriaszámolós diéta. Egy nő kalória szükséglete, egy targoncavezetőé, egy bányászé, egy bokszolóé. Na és a művészi tornáé. Egy elhízott emberé. Elkezdték ezt régen nagyon komolyan kidolgozni.(Vagy inkább komolyan venni, egy komolyan itt nem vehető mértékegységet, és ráhúzni, mint annyi mindent-az emberre?)

Erről a „rendszerről” az jut eszembe, amikor egy srác „önvédelmet” akart tanulni, és szituációkat rakott ki fejben, amire állandóan kereste a megoldásokat. Mindig mondtam neki, sokkal jobb lenne, ha bunyózni tanulna meg.

 De tényleg miért nézegeti mindenki a kajadobozokon a feliratot, hogy mennyi is az annyi?

Egyszerűen azért, mert oda van írva. Mert dobozból eszel. Ha salátát veszel a zöldségesnél, vagy a mama kertjéből, akkor nem találsz rajta semmilyen feliratot. Ez a maradi dolog lenne az út… De más a kérdésem. Miért mérem azt, ami táplál, ami a testemet segít regenerálni, gyógyítani, feltölteni, építeni, rendbe hozni, erősebbé tenni, szebbé tenni, nagyobbá tenni, javítani- azt, ami életet ad, ugyanazzal a mértékegységgel, amivel azt mérem mennyire lesz meleg, ha gázolajat égetek el egy olajoshordóban? Ezt megkérdeztétek, már amikor a kcal feliratot nézitek? Az ember egy kicsit bonyolultabb, mint egy olajkályha- szerintem. Miért kajáltuk be ezt? Mert egyszerű? Mert egy „széles spektrumú” valami, ami „lefed”?  Általános isiben volt szerves szervetlen kémia. Na, most akkor, amit megeszek, az szerves, én is az vagyok, a kőszén meg nem. Akkor mért úgy, vagy azzal a mértékegységgel mérem, mint a szenet? Valami nincs ezzel rendben- szerintem. Erre jön a „vitamin”, tartalom. Persze, az csökken, ahogy halad az idő, és egyre öregebb a salátám. De, még ez sem elég. Mert, ehetek én sok-sok szintetikus vitamint a dobozos kalória mellé- és még mindig nem leszek egészséges. Persze, persze, mondják, mert a szintetikus nem olyan hatékonyan szívódik fel. Mások, meg azt, ez tiszta, miért ne szívódna. Akkor megint van egy szint, amit nem értünk?  Vagy, amit nem mértünk? Akkor jönnek az enzimek, nem azok, amik a mosóporban vannak, nem. A rendesek. Amik elpusztulnak 42 fokon. De, azt is lehet pótolni. Lehet ilyen italokat is kapni. De mégsem jó. És itt van, az hogy megint megállnék gondolkodni. Érdemes ezt? Kell ez?  Egyszerűen el kellene ezt az egészet engedni. Egy, nem kellene félni az evéstől. Nem kell félni az éhségtől sem. Ez egy állapot- nem halsz bele, csak beélesít. Nem kellene az evésnek másnak lenni mint- táplálékfelvétel. Kicsit engedni, kifejlődni magadban a „vadállati” ösztönöket, és nem attól beindulnia a nyálelválasztásnak, hogy meglátsz egy ezüstkanalat, vagy, mert 11.50 van. És ha meglátsz egy cukrászati remeket, mint én nem rég, akkor meglepve tapasztalni, hogy nagyon mélyről bentről azt mondja, egy régi, tényleg ősállati hang- mik ezek a kis színes izék ott az üveg mögött?  Erős akarsz lenni? Szerintem inkább érezz, aztán kezdj csak el számolni. Mert az első nélkül a második semmiit sem ér.

 

 

Energiaegység, amely – egyebek között – a tápanyagok energia értékének jelölésére szolgál ( 1 kilokalória – kcal – = 4,2 kJ). A szénhidrátok és fehérjék grammonként 4 kcal, a zsírok 9 kcal energiát jelentenek. Az alkohol energiaértéke grammonként 7 kcal.

 

joule az SI nemzetközi mértékegységrendszerben a munka, energia és hő önálló nevű származtatott   egysége. 
Az SI-alapegységekkel kifejezve: 1 J = 1 kg m2 s-2
Például, ha valaki felemel 1 méter magasra egy 1 kg tömegű testet, akkor 9,81 J munkát végez.A joule (ejtsd: zsúl, jele J, másképp newtonméter vagy coulombvolt) az energia és mechanikai munka mértékegysége az SI rendszerben.

Egy joule az a munka, amely egy newton erő kifejtéséhez szükséges egy méter távolságon. Egy másik módja a joule meghatározásának: az a munka amely kb. 102g tömeggel rendelkező test egy méter magasságba történő felemeléséhez szükséges a Föld gravitációs mezejében, a felszín közelében.

ELÉRHETŐSÉGEK

Email:   

Telefon:   +36 (20) 325 66 54

SKYPE:   Skype MeT! fightclubmma

MSN:   msn@ketrecharcos.hu

SZÁLLÍTÁSI INFO

VÁSÁRLÓI TÁJÉKOZTATÓ

ÜZLETSZABÁLYZAT

SZÁLLÍTÁSI FELTÉTELEK   

FIZETÉSI TÁJÉKOZTATÓ

KÁRTYAELFOGADÁS

ÜZLETEINK

FIGHT SHOP

WESTEND

ARÉNA PLAZA

ALLEE

EGER AGRIA PARK

KAPOSVÁR TESCO

PÉCSI ÁRKÁD

PÉCSI TESCO

SZEGED ÁRKÁD

ZALAEGERSZEG TESCO


LEGYÉL TE IS TAG!

ÉS FIZESS MÁR MOST A TERMÉKEINKÉRT

5%-AL KEVESEBBET!

KETRECHARCOS A WEBEN

    


Copyright © 2013 Minden jog fenntartva!