2012-05-10 JÓGA A FÖLDHARCHOZ 
Bárki, aki sokoldalú harcművésszé szeretne válni, nem hagyhatja ki az jóga ősi gyakorlását az edzéstervéből. Semmilyen másik gyakorlat nem fejleszti annyira a fizikai és mentális tulajdonságokat, mint a jógázás.

Ha azt gondolod, hogy a jóga csak az újkori hippik számára lehet hasznos, gondolkozz el: ha az olyan BJJ fekete övesek, mint Rickson Gracie jógáznak, újra kell értelmezned miről is szól a jóga.

A BJJ gyakorlók számára a legkritikusabb pont a BJJ és a jóga között a földharc kiemelkedő szerepe. Minden jóga alakzat kihangsúlyozza a testi kapcsolatot a földdel. A jógában az összes erővel kapcsolatos gyakorlat a gravitáció állandó ellenállását használja. Könnyűnek találod? Bizonyára az, ha csak a két lábadon állsz, azonban, ha leguggolsz amíg a combjaid párhuzamosak lesznek a talajjal és 10 hosszú légzés idejéig úgy maradsz, már más a helyzet, na ez a jóga.

Ennél is fontosabb, hogy a jógában a legtöbb alakzat nagyon hasonlít a BJJ-ben használatos mozdulatokra. Személyes tapasztalatom alapján, ami a jógában a „varjú” pozíció (kezek a padlón, a térdeid a tricepsz mögött elhelyezkedve a megtámasztás miatt), az a BJJ-ben rendkívül segített a side-mount-ból a „knee on  the belly” -.be való átmenet elsajátításában. Legközelebb, ha 250 lb-t akarsz kinyomni, tedd fel magadnak kérdést, hogyan segítheti a mount-ból való kijövetelt. Ha nem vagy biztos a válaszban, hajlandó vagyok fogadni, hogy a jógában van olyan gyakorlat, ami segít.

A jóga felkészít a BJJ küzdelmek és versenyek szigorú követelményeire, megtanít, hogyan lazulj el mentálisan, ha egy fizikailag megerőltető pozícióban vagy. Vannak olyan alakzatok a jógában, amelyeknek rendeltetésük, hogy sajátos reakciókat váltsanak ki, legyen az félelem, düh vagy frusztráció.

Függetlenül attól, hogy mit érezhetsz, és hogy milyen intenzíven érzed azt, a jóga gyakorlása megtanít nemcsak elviselni az ilyen érzelmeket, de szintén bátorítást nyújt ezeknek az átéléséhez. Amikor extrém helyzetekben a fizikai és mentális korlátaid határához közelítesz, még mindig nyugodt és tiszta elmével tudsz reagálni. Ha mountba kerülsz egy 260 lb-s ellenfél által, már nem lesz annyira félelmetes, mint azelőtt. Ez a jóga igazi előnye. Minden egyes gyakorlás egy lehetőség, hogy szembesülj a belső ellenségeddel. Minden lélegzés és minden pillanat egy személyes kihívás, amit megtapasztalunk és amelyen továbblépünk.

Sajnálatos módon, amikor a „jóga” szó bármilyen beszélgetésben felmerül, a legtöbb ember lelki szemei elé azonnal egy félmeztelen indiai alak kerül, mindössze egy ágyékkötőben az „ohm”-ot kántálva, lábaival a feje mögött és mosolyogva az elképzelhető legmazochistább vigyorral. Vagy még rosszabb esetben a lelki szemeink előtt megjelenik egy lótuszülésben levő csoport, amely a belső énjével próbál kapcsolatot teremteni.

De ez a művészet többről szól. Sokkal többről. A gí-det, bokszkesztyűdet, a kettlebelledet, hagyd ott egy órára minden szombaton és nyílj meg magad felé, tisztítsd meg az elméd. A jóga felé vezető ösvényen ez az első kihívás.

ELÉRHETŐSÉGEK

Email:   

Telefon:   +36 (20) 325 66 54

SKYPE:   Skype MeT! fightclubmma

MSN:   msn@ketrecharcos.hu

SZÁLLÍTÁSI INFO

VÁSÁRLÓI TÁJÉKOZTATÓ

ÜZLETSZABÁLYZAT

SZÁLLÍTÁSI FELTÉTELEK   

FIZETÉSI TÁJÉKOZTATÓ

KÁRTYAELFOGADÁS

ÜZLETEINK

FIGHT SHOP

WESTEND

ARÉNA PLAZA

ALLEE

EGER AGRIA PARK

KAPOSVÁR TESCO

PÉCSI ÁRKÁD

PÉCSI TESCO

SZEGED ÁRKÁD

ZALAEGERSZEG TESCO


LEGYÉL TE IS TAG!

ÉS FIZESS MÁR MOST A TERMÉKEINKÉRT

5%-AL KEVESEBBET!

KETRECHARCOS A WEBEN

    


Copyright © 2013 Minden jog fenntartva!